Tandbehandling

Tandbehandling

Tandproblemer er en af de hyppigst forekommende sygdomme hos vores kæledyr. Derfor indeholder enhver sundhedsundersøgelse et grundigt tandtjek.

Hunde og katte

Hos hunde og katte findes der ofte tandsten, som hvis det ikke fjernes, kan give anledning til parodontose og deraf løse tænder, samt øget risiko for overførsel af mundhulebakterier til blodbanen, hvilket kan give alvorlig sygdomme i de indre organer. Derfor er det vigtigt at holde kæledyrets tænder sunde og raske.

Hvis din hund eller kat har tandsten fjernes det i fuld narkose med en ultralydsrenser og der efterpoleres med pimpsten for at gøre tænderne så glatte som muligt. Tandsten dannes kontinuerligt og derfor vil tandrens ofte være en årlig tilbagevendende begivenhed. Desuden kontrolleres tænderne og især deres rødder ved hjælp af tandrøntgen, hvis der er mistanke om parodontose, tandrodssygdomme eller tandbylder. Har din hund eller kat parodontose er det ofte nødvendigt med 2-4 tandrensninger årligt for at undgå yderligere løshed af tænderne. Hos os er det veterinærsygeplejersker der foretager tandrensningen under dyrlægens overvågning. Hvis der skal foretages yderlige indgreb udover tandrensning, som fx tandekstraktioner er det altid en dyrlæge der foretager indgrebet.

Ved løshed af tænder bør disse opereres ud, da løsheden af tænderne giver smerter ved tygning. Fjernelse af tænder hos hunde og katte er knogleoperationer, da tandens rod er længere end selve tanden. Først skrælles tandkødet forsigtigt ned som en flap, som efterfølgende vil lukke hullet hvor tanden har siddet. Dernæst fræses knoglevævet væk over tandens rod og denne løsnes og fjernes. Til sidst syes tandkødsflappen på plads, så hullet hvor tanden har siddet lukkes.

Relaterede produkter

Dental R/C, Plaque off, VetPro tandpasta til hunde, Micromed tandbørster

Kaniner og gnavere

Hos kaniner og gnaverne er tænderne også ofte årsag til sygdom og manglende ædelyst. Hvis gnaveren ikke kan tygge sit foder korrekt vil den bliver selektiv i fodervalg hvilket fører til fejl- og underernæring på sigt. Derfor er det vigtigt at korrigere tænderne med en tandslibning som foregår i fuld narkose. Ved mistanke om fejlstillede tænder bør der tages tandrøntgen for at stille en korrekt diagnose og dermed fremtidsudsigt.

Dyr er ofte meget vanskelige at smertevurdere derfor er årlige mundhuleundersøgelse meget vigtige. Kontakt desuden din dyrlæge hvis der er dårlig ånde, savlen, nedsat eller manglende ædelyst, ændret tyggemønster, blødninger fra mund, ændring i adfærd, øjen- el. næseflåd eller hævelser i kæbeområder.

Efter tandbehandlinger er det meget vigtigt at få dyrenes fordøjelsessystem i gang igen. Til det formål er det godt at anvende critical care og fiberplex som foder og kosttilskud.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.